Սուրճի հատիկները  պարունակում են այնպիսի տարրեր, որոնք կարող են շատ օգտակար լինել մտավոր հետամնացությունն ու հատկապես Ալցհեյմերի հիվանդությունը բուժելու գործում:  Ճապոնայի համալսարաններից մեկի  գիտնականները բացահայտել են,  որ քլորոգենային թթուն, որն առկա է սուրճի հատիկների մեջ,   պաշտպանում է գլխուղեղային բջիջներն ու թույլ չի տալիս, որ դրանք քայքայվեն: 


Մկների վրա արված փորձարկումների արդյունքում պարզվել է նաև որ սուրճն օգնում է վերականգնել հիշողությունը:  Փորձի ընթացքում  հիվանդ  մկներին գցել են  լողավազանը, որպեսզի նրանք գտնեն  դուրս գալու ճանապարհը:

Մկների մեծ մասը խորտակվել է:  Մեկ  ամիս  շարունակ մկներին  ջրի հետ տալիս    են  նաև քլորոգենային թթու, արդյունքում նրանք  առողջ մկների հետ  մեկտեղ  գտնում են լողավազանից դուրս գալու ճանապարհը:



Գիտնականները նշում են, որ եթե այս հետազոտությունը հաստատվի, ապա ուղեղի հետ կապված բազմաթիվ հիվանդություններ հնարավոր կլինի կանխել: