Վերջին ժամանակներում դիետոլոգները հաճախ են խորհուրդ տալիս առավոտյան մեկ բաժակ գոլ ջուր խմել՝ կիտրոնով: Այդ խորհուրդները բոլորովին էլ անհիմն չեն:
Կիտրոնաջուրը մի շարք օգտակար հատկություններ ունի:

 


Դրա պարբերաբար օգտագործումը նպաստում է լեղու այրմանը և խթանում է լյարդի գործունեությունը: Այս խառնուրդը նման է ստամոքսահյութի հետ թքի խառնուրդին, ինչը խթանում է մարսողությունը: Այս ըմպելիքի վերամշակումից լյարդն ավելի շատ ֆերմենտներ է արտադրում, քան սննդի որևէ այլ տեսակից:
Կալիումով հարուստ գոլ վիճակում կիտրոնաջուրը նպաստում է աղիների բնական ճանապարհով մաքրմանը, սրտի բնականոն աշխատանքին, արյան ճնշման իջեցմանը, պաշտպանում է ռախիտից և ոսկրային ախտահանումից:

 


Գոլ կիտրոնաջրի պարբերաբար օգտագործումը բարձրացնում է օրգանիզմում թթվայնության մակարդակը, ինչը նպաստում է վնասակար միկրոօրգանիզմների դեմ պայքարին:

 

 


Վրեժ Հովսեփյան