Կան որոշ մթերքներ, որոնք չի կարելի կրկնակի ջերմային մշակման ենթարկել, քանի որ դա կարող է հանգեցնել առողջական լուրջ խնդիրների:

 


Սպանախ
Շատ օգտակար է օրգանիզմի համար, շատ համեղ է, սակայն այն չի կարելի կրկնակի տաքացնել:

 


Հավ
Հավը չի կարելի կրկնակի տաքացնել, քանի որ այդ ընթացքում փոխվում է սպիտակուցների կառուցվածքը, ինչը, իր հերթին, կարող է բացասաբար անդրադառնալ մարսողության վրա:

 


Սունկ
Սունկը ևս չի կարելի կրկնակի մշակել, ինչի հետևանքով ո՛չ միայն նվազում է դրա օգտակարությունը, այլև փոխվում է սննդային կազմը:

 


Ձու
Կարևոր է իմանալ, որ բարձր ջերմաստիճանի կրկնակի ազդեցությունը ո՛չ միայն փոխում է համը, այլև զգալիորեն ազդում է բաղադրության վրա: Ձվի մի շարք բաղադրիչներ թունավոր են դառնում, կարող են բացասաբար ազդել առողջության վրա, նույնիսկ թունավորում առաջացնել:

 


Կարտոֆիլ
Կրկնակի տաքացման դեպքում կորցնում է իր համային որակների և օգտակար հատկությունների առավել զգալի մասը:

 


Բազուկ
Բազուկն այն յուրահատուկ մթերքներից է, որն առաջնային տաքացման դեպքում չի կորցնում իր օգտակար հատկությունները, ինչպես լոլիկը: Կրկնակի տաքացումը զգալիորեն ազդում է բազուկի կառուցվածքի և բաղադրությնա վրա, ինչը կարող է առողջական լուրջ խնդիրներ առաջացնել:

 


Նեխուր
Կրկնակի ջերմային մշակման դեպքում նեխուրի տարրերի մի մասը փոխում է իր կառուցվածքը, դառնում է քաղցկեղածին:

 

Վրեժ Հովսեփյան