Շատերի համար արդեն պարտադիր սովորույթ է դարձել առավոտյան սուրճ խմելը, քանի որ առանց այդ անուշաբույր ըմպելիքի շատ դժվար է արթնանալը: Սակայն սուրճն օժտված է նաև այլ օգտակար հատկություններով, որոնց մասին շատերը չգիտեն: Ձեզ ենք ներկայացնում սուրճ ըմպելու 10 կարևոր պատճառ:
1. Սուրճը հակաօքսիդանտների բնական աղբյուր է
Մարդն ավելի շատ հակաօսիդանտներ է ստանում սուրճից, քան բանջարեղենից ու մրգերից:
2. Սուրճի բույրն ունենում է հակասթրեսային ազդեցություն
Կորեացի գիտնականները հայտնաբերել են, որ սուրճի բույրը յուրահատուկ կերպով է ազդում ուղեղի լարվածության հետ կապված սպիտակուցների վրա և օգնում է մտածել ավելի դրական բաների մասին:
3. Սուրճը նվազեցնում է Պարկինսոնի հիվանդության ախտանշանները
2012 թվականին Science Daily ամսագրում հրապարակված մի հոդվածի համաձայն՝ սուրճն օգնում է Պարկինսոնի հիվանդությամբ տառապողներին ավելի լավ կառավարել շարժումները:
4. Սուրճն օգտակար է լյարդի համար (հատկապես ալկոհոլի չարաշահման դեպքում)
22 տարի տևած հետազոտության արդյունքները ցույց են տվել, որ օրական գոնե մեկ բաժակ սուրճ ըմպելը 20%-ով նվազեցնում է լյարդի ցիռոզի առաջացման վտանգը: Նշենք, որ ուսումնասիրությանը մասնակցել է 125000 կամավոր:
5. Սուրճը նվազեցնում է ինքնասպանության հակումը
Օրական 2-4 բաժակ սուրճ խմելը կարող է նվազեցնել ինքնասպանության վտանգը 50%-ով:
6. Նվազեցնում է մաշկի քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը
Սուրճը նվազեցնում է կանանց մոտ մաշկի քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը:
7. Բարելավում է սպորտային տվյալները
Կոֆեինը բարձրացնում է արյան մեջ ճարպաթթուների մակարդակը, ինչը հնարավորություն է տալիս մկաններից կլանել ու այրել ճարպերը և վերածել էներգիայի: Սա պահպանում է օրգանիզմի ածխաջրերի պաշարը և թույլ է տալիս օգտագործել դրանք ավելի ուշ:
8. Նվազեցնում է շաքարային դիաբետի առաջացման հավանականությունը
Գիտնականները պարզել են, որ օրական 4 բաժակ սուրճ խմելը 50%-ով նվազեցնում է 2-րդ տիպի շաքարային դիաբետի առաջացման վտանգը:
9. Սուրճը շատ օգտակար է գլխուղեղի համար
CNN հեռուստաընկերությունն ապացուցել է, որ սուրճը բարձրացնում է մարդու գլխուղեղի աշխատանքի արդյունավետությունը:
10. Սուրճը երջանկացնում է
Առողջապահության Ամերիկյան ազգային ինստիտուտում արված ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ շաբաթական գոնե 4 բաժակ սուրճ խմող մարդիկ 10%-ով քիչ են հակված դեպրեսիաների, քան նրանք, ովքեր ընդհանրապես չեն խմում սուրճ: