Ամերիկացի գիտնականները Եվրախորհրդի մասնագետների հետ համատեղ իրականացրել են լայնամասշտաբ ուսումնասիրություն, որպեսզի պարզեն, արդյոք որ մթերքներում են գերակշռում այն նյութերն ու տարրերը, որոնք օգնում են երիտասարդ մնալ: Հայտնի է, որ մարդու օրգանիզմի ծերացման պատճառը՝ բջիջների մահն է ու դրանց վերարտադրության դանդաղեցումը:
Հենց այս տեսանկյունից են գիտնականները մի քանի հազար մթերատեսակներ, բանձարեղեն ու մրգեր ուսումնասիրել՝ որպեսզի գտնեն բջիջների մահը կանխող բաղադրությունները:
Ուսումնասիրությունների արդյունքում կազմվել է այդ մթերքների ամբողջական ցանկը: Երիտասարդացմանը նպաստող մթերքների ցանկում են՝
- սև շոկոլադը
- թեյը
- սուրճը
- խնձորը
- սև հաղարջը
- մոշը
- բրոկոլին
- գիլասը
- լոլիկը
- խաղողը
- նարինջը
- դեղձը
- մորին
- սպանախը
- սոխը
- ելակը
- հացամթերքը
Հայտնի է, որ մարդու օրգանիզմի ծերացման պատճառը՝ բջիջների մահն է ու դրանց վերարտադրության դանդաղեցումը: Մասնագետները նշել են, որ եթե օրինակ՝ մսամթերքը, ծովամթերքը և կաթը ապահովում են մեր օրգանիզմի կալորիականության, ճարպերի ու սպիտակուցների անհրաժեշտ քանակը, ապա ցանկում տեղ գտած մթերքներիի տեսակները երկարացնում են բջիջների կյանքն ու օգնում երիտասարդ մնալ: