Ամերիկացի գիտնականները Եվրախորհրդի մասնագետների հետ համատեղ իրականացրել են լայնամասշտաբ ուսումնասիրություն, որպեսզի պարզեն, արդյոք որ մթերքներում են գերակշռում այն նյութերն ու տարրերը, որոնք օգնում են երիտասարդ մնալ: Հայտնի է, որ մարդու օրգանիզմի ծերացման պատճառը՝ բջիջների մահն է ու դրանց վերարտադրության դանդաղեցումը: 



Հենց այս տեսանկյունից են գիտնականները մի քանի հազար մթերատեսակներ, բանձարեղեն ու մրգեր ուսումնասիրել՝ որպեսզի գտնեն բջիջների մահը կանխող բաղադրությունները: 



Ուսումնասիրությունների արդյունքում  կազմվել  է այդ մթերքների ամբողջական ցանկը:  Երիտասարդացմանը նպաստող մթերքների ցանկում են՝

  • սև շոկոլադը
  • թեյը
  • սուրճը
  • խնձորը
  • սև հաղարջը
  • մոշը
  • բրոկոլին
  • գիլասը
  • լոլիկը
  • խաղողը
  • նարինջը
  • դեղձը
  • մորին
  • սպանախը
  • սոխը
  • ելակը
  • հացամթերքը

Հայտնի է, որ մարդու օրգանիզմի ծերացման պատճառը՝ բջիջների մահն է ու դրանց վերարտադրության դանդաղեցումը: Մասնագետները նշել են, որ եթե  օրինակ՝ մսամթերքը, ծովամթերքը և  կաթը ապահովում են մեր օրգանիզմի կալորիականության, ճարպերի ու սպիտակուցների  անհրաժեշտ քանակը, ապա  ցանկում տեղ գտած մթերքներիի տեսակները  երկարացնում են բջիջների կյանքն ու օգնում երիտասարդ մնալ: