Ինչպես էմարդը համեր զգում և ինչու մարդը բոլոր շոշափելիքների ու զգայարանների դեպքում հիվանդություններ է ձեռք բերում, իսկ համի զգացողության հետ խնդիրները ամենահազվագյուտներից են:
Այս հարցի պատասխանը փորձել են գտնել Վիրջինիայի համալսարանի գիտնականները: Նրանք նշում նե, որ մարդը ունենում է լսողության ու տեսողության խանգարումներ, զգայարանների շեղումներ, սակայն համի զգացողության շեղումներ շատ հազվադեպ երևույթ է և հիմնականում կապված է այլ հիվանդությունների ազդեցությամբ:

 


Նրանք սա բացատրում եյն հանգամանքով, որ համի զգոցության համար պատասխանատու բջիջները, որոնց կոչում են համային, 10 օրը մեկ պարբերաբար փոխվում են: Միևնույն համային բջիջը ունենում է բազմաթիվ ռեցեպտորներ, որոնք պատասխանատու են համը զգալու համար և որոնք ուղեղին են ուղարկում իինֆորմացիա՝ քաղցրության թթվության, աղիության և այլ հմերի մասին:
Նրանք նշում են, որ ուղեղի բջիջները չեն վերականգնվում, այդ պատճառով առաջանում են այնպիսի հիվանդություններին, ինչպիսին դեմենցիան է: