Գազավորված ըմպելիքներում և թխկու օշարակում ներկանյութերի առկայությունը մեծացնում է քաղցկեղով հիվանդանալու հավանականությունը:


Թխկու օշարակում օգտագործվող կարամելային ներկանյութերը, որոնք հայտնի են 4-mel (4 - methylimidazole) անվամբ, պարունակում են կոնցերոգեն միացություններ: Հենց այդ ներկանյութերը պարունակող ապրանքներն էլ առաջ են բերում քաղցկեղի առաջացման վտանգը: Այդ նույն կոնցերոգեն միացությունները մտնում են նաև կոկա-կոլայի բաղադրության մեջ և ապահովում են այս ըմպելիքի երանգը:


Սննդի մեջ օգտագործվող չորս ներկայութերից միայն երկուսի մեջ է առկա 4-mel կոչվող ներկանյութը: Ոչ մի տեղ արտադրողները չեն նշում, թե կոնկրետ որ ներկանյութն է պարունակվում իրենց արտադրանքում:


Վերջին շրջանում նրանք սկսել են իջնեցնել ներկանյութերի քանակը իրենց արտադրությունում:

 

 

Վրեժ Հովսեփյան